Jak zdrowo gotować?
Ilu z Was zastanawiało się, czy zdrowo się odżywia? Dziś pokażę Wam, co robić, aby przygotowywane przez Was potrawy były zdrowe, dzięki czemu będą dawały Wam więcej przyjemności niż dotychczas ;)
10 zasad zdrowego gotowania.
- Ziemniaki najlepiej gotować „w mundurkach”. Wtedy nie tracą one tak dużej ilości witamin, jak te gotowane bez skórki.
- Unikaj smażenia. Wybieraj gotowanie i duszenie, dzięki temu potrawy będą mniej tłuste.
- Jeśli coś gotujesz, najlepiej rób to na parze.
- Wolisz gotować tradycyjnie? W porządku, ale gotuj w jak najmniejszej ilości wody.
- Staraj się nie rozgotowywać potraw, te przygotowane „al dente” zawierają w sobie dużo witamin i składników mineralnych.
- Korzystaj z grilla lub piekarnika, zamiast używać patelni. Wtedy masz pewność, że Twoje potrawy nie zawierają nadmiernej ilości tłuszczu.
- Pieczesz w piekarniku? Użyj do tego rękawa lub folii do pieczenia.
- Jeśli panierujesz, używaj do tego otrębów.
- Wszystkie zupy, gotuj na wywarze warzywnym - unikaj wywarów z kości i mięs.
- Słodzisz? Wybieraj tylko brązowy cukier.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz