środa, 24 czerwca 2015

Dobór win do potraw

Wystarczy odpowiednio dobrane wino i nasz posiłek nabiera innego charakteru. Znajomość dobierania win do potraw nie jest niczym prostym. Dlatego też poniżej znajdziecie kilka rad ode mnie, a na początek wierszyk o doborze win, który większość z Was zapewne zna ;)

 " Ryby drób i cielęcina - lubią tylko białe wina.
Zaś podwoły, sarny, wieprze - jest czerwone wino lepsze.
Deser, frukty i łakotki - lubią tylko wina słodkie.
Zaś szampana wie i kiep - można podczas, po i przed. "


A teraz zasady w trochę łatwiejszym wydaniu, bo wiadomo, że jak coś jest na obrazku to łatwiej wchodzi ;)




No więc jak dobierać wino do potraw?
  • aperitif - jest to kieliszek alkoholu, podawany dla pobudzenia apetytu. Co podajemy najczęściej: szampan, wina musujące, wytrawne wina białe i wytrawne sherry.
  • białe mięso podajemy z winem białym wytrawnym, półwytrawnym i (rzadziej) z półsłodkim. Podajemy również z winami różowym (wytrawnym i półwytrawnym) oraz z czerwonym (wytrawnym i półwytrawnym).
  • czerwone mięso i dziczyzna - wino czerwone wytrawne, półwytrawne i półsłodkie. 
  • ryby podajemy z białymi wytrawnym i półwytrawnym oraz różowymi również wytrawnym i półwytrawnym.
  • jak połączyć wina z serami? To jest sprawa bardziej skomplikowana, bo do każdego sera podaje się różne wino - ale o tym innym razem. Na dziś w skrócie: sery podajemy z każdym winem.
  • do sałat - wina białe i różowe (oba tylko wytrawne).
  • do deserów podajemy różowe, białe i czerwone, zawsze słodkie lub półsłodkie. Zapamiętajmy, że wino zawsze powinno być słodsze od deseru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz