Każdy z nas chciałby, aby w naszej kuchni wszystko było idealne. Właśnie dlatego, poniżej podaję kilka ważnych porad, które ułatwią wam codzienność :)
- Chcesz, aby Twoje owoce były dłużej świeże? Wystarczy wyłożyć pomiędzy nie kilka kasztanów.
- Obierając ogórki, zawsze zaczynaj od jaśniejszej strony. Spowoduje to, że ogórki nie będą gorzkie.
- Jeśli został Ci sok z kiszonych ogórków, nie wylewaj go - jest on składnikiem dodatku do sałatek. Wystarczy tylko zalać sokiem obrane ząbki czosnku lub małe cebulki, i już po kilku dniach dodatek do sałatek gotowy.
- Zbyt miękkie pomidory podczas krojenia? Wystarczy włożyć je na 20 min do bardzo zimnej wody.
- Jeśli chcesz, aby Twój koperek czy szczypiorek były dłużej świeże, skrop je wodą i przechowuj w folii aluminiowej.
- Czerwone warzywa zawsze gotuj z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny.
- Aby podczas smażenia tłuszcz nie pryskał, posyp patelnię odrobiną soli.
- Nigdy nie sól wątróbki przed rozpoczęciem smażenia, ponieważ wtedy staje się ona mniej smaczna i bardzo twarda. Posól ją pod koniec smażenia.
- Do gotowania pierogów i makaronów zawsze dodawaj do wody odrobinę oliwy z oliwek lub oleju. Spowoduje to, że nie będą się one sklejały.
- Chcesz pokroić tort, ale biszkopt i krem przyklejają się do noża? Zanurzaj nóż we wrzątku przed ukrojeniem każdego kawałka.
- Przykry zapach w lodówce? Wstaw do środka talerzyk z ziarnami kawy lub sodą oczyszczoną. To doskonale usuwa nieprzyjemny zapach.
- Jeśli podczas rozbijania zdarzy Ci się porwać mięso, złóż je na pół w miejscu rozerwania i ubijaj dalej. Oba płaty mięsa skleją się ze sobą i nie będzie śladu po rozerwaniu.
- Pamiętaj, aby rozbijać mięso z nałożoną na tłuczek, lub mięso folią. Może to być kawałek woreczka lub folia aluminiowa - sprawi to, że rozbijanie będzie delikatniejsze, ale tak samo skuteczne.
- Aby szybko ubić pianę z białek, przed ubijaniem dodaj do białek małą szczyptę soli. To sprawi, że piana na pewno ubije się, i będzie idealna.
- Przesolona zupa? Włóż do niej około połowę surowego ziemniaka i gotuj przez kilka minut - wchłania on sól, dlatego po wyjęciu ziemniaka w zupie nie będzie czuć nadmiernej ilości soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz