środa, 24 czerwca 2015

15 kulinarnych trików

Każdy z nas chciałby, aby w naszej kuchni wszystko było idealne. Właśnie dlatego, poniżej podaję kilka ważnych porad, które ułatwią wam codzienność :)

  1. Chcesz, aby Twoje owoce były dłużej świeże? Wystarczy wyłożyć pomiędzy nie kilka kasztanów.
  2. Obierając ogórki, zawsze zaczynaj od jaśniejszej strony. Spowoduje to, że ogórki nie będą gorzkie.
  3. Jeśli został Ci sok z kiszonych ogórków, nie wylewaj go - jest on składnikiem dodatku do sałatek. Wystarczy tylko zalać sokiem obrane ząbki czosnku lub małe cebulki, i już po kilku dniach dodatek do sałatek gotowy.
  4. Zbyt miękkie pomidory podczas krojenia? Wystarczy włożyć je na 20 min do bardzo zimnej wody.
  5. Jeśli chcesz, aby Twój koperek czy szczypiorek były dłużej świeże, skrop je wodą i przechowuj w folii aluminiowej.
  6. Czerwone warzywa zawsze gotuj z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny.
  7. Aby podczas smażenia tłuszcz nie pryskał, posyp patelnię odrobiną soli.
  8. Nigdy nie sól wątróbki przed rozpoczęciem smażenia, ponieważ wtedy staje się ona mniej smaczna i bardzo twarda. Posól ją pod koniec smażenia.
  9. Do gotowania pierogów i makaronów zawsze dodawaj do wody odrobinę oliwy z oliwek lub oleju. Spowoduje to, że nie będą się one sklejały.
  10. Chcesz pokroić tort, ale biszkopt i krem przyklejają się do noża? Zanurzaj nóż we wrzątku przed ukrojeniem każdego kawałka.
  11. Przykry zapach w lodówce? Wstaw do środka talerzyk z ziarnami kawy lub sodą oczyszczoną. To doskonale usuwa nieprzyjemny zapach.
  12. Jeśli podczas rozbijania zdarzy Ci się porwać mięso, złóż je na pół w miejscu rozerwania i ubijaj dalej. Oba płaty mięsa skleją się ze sobą i nie będzie śladu po rozerwaniu.
  13. Pamiętaj, aby rozbijać mięso z nałożoną na tłuczek, lub mięso folią. Może to być kawałek woreczka lub folia aluminiowa - sprawi to, że rozbijanie będzie delikatniejsze, ale tak samo skuteczne.
  14. Aby szybko ubić pianę z białek, przed ubijaniem dodaj do białek małą szczyptę soli. To sprawi, że piana na pewno ubije się, i będzie idealna.
  15. Przesolona zupa? Włóż do niej około połowę surowego ziemniaka i gotuj przez kilka minut - wchłania on sól, dlatego po wyjęciu ziemniaka w zupie nie będzie czuć nadmiernej ilości soli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz